Skatteregler för förmånsbilar

När du väljer leasingbil finns det många skatteregler för förmånsbilar som man måste veta om innan man gör sitt slutgiltiga val. Lagar och regler ändras, vi ser över alla lagändringar och ser till att du som kund är informerad om allt du behöver veta.
Låt oss vägleda dig hur skatteregler för förmånsbilar påverkar dig och dina anställda.

Förmånsbeskattning - Grunden av skatteregler för förmånsbilar​

Vad är förmånsbeskattning? Hur fungerar förmånsbeskattning med en leasingbil? Vi hjälper dig reda ut begreppet.

Nya skatteregler för förmånsbilar - Bonus Malus​

Det nya skattesystemet förändrar både fordonskatten och förmånsvärdet för tjänstebilsföraren.

Trängselskatt

Hur fungerar trängselskatten med en leasingbil?Nya skatteregler för förmånsbilar - WLTP

Den nya beräkningen för att mäta bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp.

Nya skatteregler för förmånsbilar - IFRS 16

Den nya standarden att du som företag behöver redovisa alla leasingavtal i balansräkningen.

Smidigt och snabbt

Det nya sättet att leasa bil.

Optilease billeasing är bilägandet utan smyghöjningar av priset, telefonköer, luriga villkor, pappersarbete, otydliga svar eller stress. En ny sorts upplevelse med personlig service året runt. Optilease är som gjord för dig som gillar enkelhet, tydlighet och ett rättvist pris.

En samlingsfaktura

Ett företagsfordon genererar cirka 50-60 fakturor på ett år. Ett företag med tio fordon erhåller alltså årligen mellan 500-600 fakturor som ska granskas, betalas och bokföras. Vi underlättar ert arbete genom att ni får en faktura från en leverantör. 

Oändlig bilflotta

Oavsett om ni är ett litet, mellan eller stort företag  behöver ni inte oroa er. Vi hjälper er om ni behöver en eller 10 000 bilar. Inga extra kostnader eller undangömda avgifter. 

Märkesoberoende

Valmöjligheterna är oändliga och vi samarbetar med alla bilmärken. Skulle ni vilja ha hjälp att hitta den perfekta bilen för just er, förhandlar vi och sköter affären åt er. Utan extra kostnad.

24/7 365

Optilease finnas tillgängliga 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året, för att tillfredsställa alla våra kunder och möta deras behov. På så sätt skapar vi en billeasing för alla!

Förläng

Flexibelt och smidigt. Ledorden när det kommer till billeasing. Behöver ni förlänga en leasingbil? Inga problem, inga kostnader, inget alls. Kör på bara.

Oh nej..

Du kan vara lugn, skulle leasingbilen gå sönder och du är mitt ute i skogen hjälper vi dig. Vi samarbetar med 6 största hyrbilsföretag som alltid finns tillgängliga att hjälpa till.

Ärlighet som
affärsmodell

I evigheter har leaseingbolagen fått oss att tro att det här med billeasing måste vara hopplöst komplicerat.

Det är inte så konstigt, eftersom de tjänar pengar på att du inte orkar klaga mer. Ju färre kunder som begär ersättning, desto mer går de i vinst.

För några år sedan bestämde vi oss för att göra om billeasingbranschen i grunden. Utan bindningstider, väntetider och långdragna processer.

Optilease allt-i-ett lösningar

Med billeasing och smarta funktioner kommer minska den tid du vanligtvis lägger på leasingbilar avsevärt. Vi låter dig och ditt företag fokusera på kärnverksamheten när du leasar bil från Optilease.

Optilease ger dig frihet att vara annorlunda, men på dina egna villkor. Vi sköter allt som innefattar bilägande åt dig samtidigt som får du full kontroll över din ekonomi. 

Vad våra kunder säger

Optilease betyg

Sveriges 6 största leasingbolag

“Optilease är något helt annat än de leasingbolagen som jag tidigare använt”

Jakob S

“Har aldrig fått ett sådan yppertligt bemötande. Optilease krossar motståndet med höstlängder”

Anna T

“Brukar ofta ha inputs eller hitta saker att klaga på, men just nu, finner jag ingenting”

Viktor

Din plats i kön är 0

Med Optilease-appen är det mycket lättare att använda din billeasing, anmäla skador, föra körjournal och förstå be om hjälp. Snabb hjälp är alltid bara ett klick bort.

Mer bra med Optilease

Snabb service i världsklass

Slipp smyghöjningar av priset och krångliga avtal. Flytta din billeasing till Optilease på nolltid.

Gör världen bättre

Finns det pengar kvar när vi hjälpt alla i trubbel, hjälper vi fler istället för att ta ut övervinster, genom att donera pengarna till välgörenhet.

Tryggt och pålitligt

Optilease backas av Franz J, del av en av världens främsta investerare. Tryggare kan det inte bli.

Inget onödigt krångel

Vi gör det enkelt för dig att förstå ditt bilägandet, anmäla skador och få hjälp. Med Optilease blir allt tydligt, smidigt och lekande lätt.

Inga plötsliga prischocker

Många leasingsbolag höjer priset utan att informera dig. Det gör inte vi. Tvärtom gör vi hela tiden Optilease bättre.

Flexibel bindningstid

Vi tror på att nöjda kunder stannar för att de är nöjda, inte för att de är tvungna. Den åsikten är vi ensamma om på den svenska marknaden.

Ska vi skaka hand?

Skojade bara, allt sker så klart digitalt – Få ditt prisförslag inom 24h.

Optilease vanliga frågor

Ja, i och med att Syftet med skattemodellen är att bilar med mindre utsläpp får en “bonus” medan de bilar som släpper ut mer får betala en straffskatt “malus”. På så sätt förändrar det nya skattesystemet både förmånsvärdet och fordonsskatten för leasingbilar.

Syftet är att metoden ska mäta alla nya fordons bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp genom ett nytt test som visar en mer blandad körning än testet NEDC som gjorts tidigare. 

Om du som arbetsgivare betalar dina anställdas trängselskatt vid privata resor med en förmånsbil, räknas det som en skattepliktig förmån. Detta betyder att du som arbetsgivare betalar arbetsgivaravgifter och göra skatteavdrag, och att den anställde beskattas för förmånen.

En förmån uppstår när en skattskyldig för privat bruk använder bil i mer än ringa omfattning, som tillkommer honom på grund av anställning, uppdragsförhållande eller annan liknande grund. Bilförmånen sätts vid anskaffningen utifrån valt märke/modell samt utrustning.

Företag som leasar bilar måste redovisa de finansiella komponenterna, det vill säga månatliga hyran, i sin bokföring som tillgång och skuld i och med att man måste amortera leasingsskulden, avskriva tillgången och redovisa räntan på hyresavgiften vilket påverkar resultaträkningen månadsvis.